Olsztyn, dn. 26 lutego 2022 r.

Oświadczenie

Napad Federacji Rosyjskiej na Ukrainę jest aktem bezprawnej i niczym nieuzasadnionej agresji wymierzonej przez Rosję, kierowaną przez Wladimira Putina nie tylko w państwo i naród ukraiński, ale też w pokój europejski i światowy.

Już ponad sto lat temu Polska wspierała Ukrainę przy próbie budowania niepodległego państwa. Podobnie jak w roku 1991 Rzeczpospolita jako pierwsza uznała powstanie niepodległej, suwerennej Ukrainy. Od tego czasu stale i konsekwentnie  wspieramy starania narodu ukraińskiego w budowaniu  demokratycznego i wolnego państwa. Polska zabiega o obecność Ukrainy w strukturach Unii Europejskiej i NATO. Nigdy nie uznaliśmy aneksji Krymu ani zajęcia Donbasu i Ługańska.

Wielokrotnie też przestrzegaliśmy przez wiązaniem się z Rosją szczególnie w województwie warmińsko- mazurskim. Rzeczpospolita graniczy z Federacją Rosyjska w obrębie naszego województwa, wobec tego zawsze byliśmy i jesteśmy poddani szczególnej i wielorakiej presji ze strony Kremla. Tym bardziej że fiaskiem kończyły się podejmowane na różnych szczeblach i płaszczyznach próby współpracy.

Wywołaną przez Rosję wolną z Ukrainą traktujemy jako napad na blisko  zaprzyjaźnionego z nami sąsiada. Dlatego przekazujemy i będziemy przekazywać Ukrainie odpowiednie i szerokie wsparcie. Jeżeli będzie taka potrzeba, będziemy jako regionalne i lokalne struktury Prawa i Sprawiedliwości razem z naszymi sympatykami wspierać Ukraińców, którzy będą musieli opuścić swoja Ojczyznę i szukać ratunku, wolności i normalnego życia w Polsce.

Ukraina zawsze może na nas liczyć!

Prezes Zarządu Okręgowego
oraz członkowie i sympatycy Prawa i Sprawiedliwości
Okręgu nr 35 z siedzibą w Olsztynie

Komentuj "Oświadczenie Prezesa Zarządu Okręgowego, samorządowców i działaczy PiS ws. ataku Rosji na Ukrainę"