Olsztyn: Stanowisko radnych PiS w sprawie sprzedaży OZK

Jako pierwsi publikujemy dokumenty, złożone wczoraj (26.02.2020 r.) przez Klub Radnych Prawa i Sprawiedliwości w Radzie Miasta Olsztyna, w sprawie planowanego zbycia udziałów gminy Olsztyn w spółce działającej pod firmą Olsztyński Zakład Komunalny spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Olsztynie, wraz z komentarzem przewodniczącego Klubu Radnych PiS Radosława Nojmana:

Wczoraj Rada Miasta Olsztyna, na wniosek Prezydenta Olsztyna Piotra Grzymowicza, rękami radnych Klubów: Platformy Obywatelskiej i Nowoczesnej Koalicji Obywatelskiej, prezydenckiego „Ponad Podziałami” oraz „Demokratyczny Olsztyn” (z przewodniczącym Czesławem Jerzym Małkowskim na czele) wyraziła zgodę na zbycie udziałów gminy Olsztyn w Olsztyńskim Zakładzie Komunalnym Sp. z o.o. Członkowie Klubu Radnych Prawa i Sprawiedliwości, którym mam zaszczyt kierować, najpierw wyrazili swoje pytania i wątpliwości w formie interpelacji oraz zawnioskowali o zdjęcie projektu tej uchwały z porządku obrad sesji Rady (do czasu uzyskania odpowiedzi), a następnie byli przeciwni, zgłaszając przy tym zdanie odrębne do głosowania, ponieważ decyzji o sprzedaży części majątku miasta, zorganizowanego w funkcjonujące przedsiębiorstwo, nie można podejmować w warunkach niepełnej wiedzy o okolicznościach i sytuacji tego podmiotu gospodarczego. Co istotne, OZK Sp. z o.o. to również jedyna na terenie województwa warmińsko-mazurskiego instalacja do termicznego przekształcania odpadów medycznych i weterynaryjnych – komentuje Radosław Nojman.

Poniżej prezentujemy treść interpelacji Klubu Radnych Prawa i Sprawiedliwości w sprawie zbycia udziałów gminy Olsztyn w OZK Sp. z o.o., skierowanej do Prezydenta Olsztyna:

Oto treść zdania odrębnego (Votum Separatum) radnych Klubu PiS do głosowania nad uchwałą w tej sprawie, odczytanego na sesji Rady Miasta Olsztyna przez wiceprzewodniczącego Jarosława Babalskiego:

(red)

Komentuj "Olsztyn: Stanowisko radnych PiS w sprawie sprzedaży OZK"