Olsztyn, dnia 26 października 2020 r.

Oświadczenie

Wczoraj, tj. 25 października 2020 r. przed Bazyliką konkatedralną im. św. Jakuba w Olsztynie odbyła się demonstracja osób niezadowolonych z wyroku Trybunału Konstytucyjnego stwierdzającego to co wynika wprost z art. 38 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Agresywne zachowania części uczestników doprowadziły do sytuacji, w której musiała interweniować policja. Dzięki zdecydowanej postawie spontanicznie stworzonej przez wiernych ochronie kościoła i postawie policji udało się zapobiec masowemu wtargnięciu do Katedry i zakłóceniu odprawianej właśnie Mszy Św., a być może również profanacji świątyni.

W zgromadzeniu, które ze względu na obowiązujące od 24 października przepisy Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 października 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń było nielegalne, aktywnie uczestniczyli czołowi działacze PO i lewicy. Nie uczynili oni nic, aby powstrzymać szturmujących drzwi katedry agresorów. Świadczy to o ich udziale w nielegalnym zgromadzeniu i wspieraniu agresywnych zachowań uczestników.

Zwracamy się do działających w naszym województwie przedstawicieli sił politycznych o jasną deklarację potępiającą próby zakłócenia praktyk religijnych, co jest złamaniem art. 53 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej i artykuły 195 i 196 Kodeksu Karnego.

Brak takiej deklaracji będzie oznaczał ponoszenie odpowiedzialności za łamanie prawa, w tym, Konstytucji RP i Kodeksu Karnego.

Za Prezydium Zarządu Okręgowego Prawo i Sprawiedliwość

Jerzy Szmit

Komentuj "Oświadczenie Prezydium Zarządu Okręgowego Prawa i Sprawiedliwości w sprawie nielegalnego zgromadzenia wokół olsztyńskiej Katedry"