Trzcinowe żniwa. To cenny, regionalny towar eksportowy

Do końca marca na Zalewie Wiślanym trwać będą zbiory trzciny strzechowej. Warmińsko-Mazurska trzcina to cenny towar eksportowy, chętnie wykorzystywany na zachodzie Europy do krycia dachów. Ma również inne zalety.

Ścinanie trzciny na wałach przyzalewowych sprawia, że wały są trwalsze i odporniejsze na falowanie. Same zbiory trwać będą do końca marca, bo później powrócą tam z ciepłych krajów ptaki.

Trzcina o także pochłaniacz szkodliwych substancji ze środowiska.

To jednak przede wszystkim budulec, z którego powstają dachy. Z ośmiu snopków trzciny można wyłożyć metr kwadratowy strzechy, której nie straszne są opady deszczu.

– Z tych snopków układa się dach. Bardzo ekologiczny dach. Trzcina jest bardzo dobrym izolatorem, bardzo trwałym surowcem w pełni biodegradowalnym – wyjaśnia Roman Putała, z zrzeszenia rolników „Agronatura”.

Ścinanie trzciny może być dodatkowym zarobkiem dla rolników. Mogą dzierżawić tereny, na których rosną trzcinowiska, od Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Trzcina rosnąca koło Braniewa sprzedawana jest z zachodniej Europy, głównie z Danii, Holandii i Niemiec.

Cena metra kwadratowego trzciny waha się od 200 do 250 zł.

Obejrzyj materiał video na stronie TVP Olsztyn

Źródło: TVP Olsztyn

Komentuj "Trzcinowe żniwa. To cenny, regionalny towar eksportowy"

Skomentuj tekst

Adres e-mail nie będzie opublikowany (pozostaje do wiadomości serwisu)


*


Zabezpieczenie antyspamowe:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Powrót na górę strony
%d bloggers like this: