W dniach 10 – 11 marca delegacja Polsko-Litewskiej Grupy Parlamentarnej w składzie przewodnicząca poseł Iwona Arent, wiceprzewodniczący poseł Kazimierz Matuszny oraz poseł Jarosław Krajewski, przebywała z wizytą na Litwie. Polska delegacja wzięła udział w uroczystym posiedzeniu Sejmu Republiki Litewskiej oraz odbyła spotkanie z przedstawicielami funkcjonującej w Seimasie Grupy Parlamentarnej ds. Kontaktów Międzyparlamentarnych z Sejmem i Senatem. W piątek, podczas spotkania obu Grup Parlamentarnych, zostało przyjęte wspólne oświadczenie, w którym podkreślono, że obecna sytuacja geopolityczna wymaga jak najściślejszych stosunków dwustronnych między Litwą a Polską, zwłaszcza w dziedzinie bezpieczeństwa i obrony. Zobowiązano się także do utrzymania konstruktywnej i korzystnej dla obu stron intensywności współpracy parlamentarnej.

„Uznajemy suwerenność Ukrainy, jej niepodległość, integralność terytorialną oraz nienaruszalność jej granic uznanych na szczeblu międzynarodowym” – czytamy w przyjętym 11 marca w Wilnie dokumencie.

„Zdecydowanie popieramy przyznanie Ukrainie statusu kraju kandydującego do UE oraz jej przyszłe pełne członkostwo w UE i zachęcamy do tego wszystkie państwa członkowskie UE. Potwierdzamy naszą gotowość do wykorzystania wszystkich narzędzi dyplomacji parlamentarnej i zapewnienia Ukrainie pełnej pomocy w przystąpieniu do UE. Przyznanie Ukrainie statusu kraju kandydującego byłoby ważnym sygnałem moralnego wsparcia dla jej mieszkańców, którzy nie szczędząc życia bronią swojej ojczyzny i prawa do decydowania o własnej przyszłości” – podkreślili parlamentarzyści z Polski i Litwy.

Sygnatariusze zdecydowanie potępili agresję wojskową Federacji Rosyjskiej i Białorusi na Ukrainę oraz próby obalenia legalnie wybranego rządu ukraińskiego. „Zdecydowanie potępiamy brutalne zabijanie niewinnych ludzi, bombardowanie i ostrzał obiektów cywilnych, gwałty, rabunki i inne akty agresorów sprzeczne z zasadami ludzkości” – zaznaczono.

W dokumencie zdecydowanie poparto również działania polskich i litewskich rządów oraz społeczeństw obywatelskich w udzielaniu wszelkiej możliwej pomocy humanitarnej, wojskowej, politycznej, gospodarczej i społecznej, jakiej potrzebuje Ukraina, a także w udzielaniu niezbędnej pomocy ukraińskim uchodźcom wojennym.

„Wierzymy i dokładamy wszelkich starań, aby organizacje międzynarodowe i społeczność międzynarodowa jako całość, robiły więcej i aby jak najszybciej zaprzestano zabijania niewinnych ludzi, a agresor poniósł odpowiedzialność za swoje działania. Razem jesteśmy silni” – zakończono.

Źródło: sejm.gov.pl

Komentuj "Wspólne oświadczenie Polsko-Litewskiej Grupy Parlamentarnej i Grupy Parlamentarnej ds. Kontaktów Międzyparlamentarnych"