Region potrzebuje przekopu przez Mierzeję Wiślaną. Stanowisko radnych wojewódzkich Prawa i Sprawiedliwości

30776847_2085862141648036_36133765_n

24 kwietnia odbyła się XXXVI sesja Sejmiku Województwa Warmińsko – Mazurskiego. Wiodącym tematem było rozpatrzenie informacji o stanie bezpieczeństwa publicznego w województwie w roku 2017 oraz rozpatrzenie informacji o działalności Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Olsztynie i Elblągu. Jednak sesję zdominowało przyjęcie stanowiska sejmiku w sprawie przekopu Mierzei Wiślanej oraz protesty firmy które świadczyły usługi podwykonawcze w trakcie realizacji inwestycji samorządu województwa dotyczącej budowy sieci światłowodowych internetu szerokopasmowego.

Radni Klubu PiS zaniepokojeni Uchwałą jaką podjął Zarząd Województwa Pomorskiego 5 kwietnia 2018 dotyczącą negatywnej opinii odnośnie planowanego przekopu Mierzei Wiślanej przygotowali stanowisko protestujące i wzywające Zarząd Województwa do zmiany powyższej uchwały.

30859626_2085862138314703_817608608_n

Stanowisko to jednak nie zostało przyjęte przez cały sejmik, natomiast przyjęto znacznie łagodniejsze stanowisko przygotowane w trakcie sesji przez koalicję rządząca PSL i PO. W takiej sytuacji przewodniczący Klub Radnych PiS w sejmiku Patryk Kozłowski odczytał stanowisko Klubu PiS w tej sprawie.

30784772_2085865884980995_1764816115_n