W II semestrze roku szkolnego 2018/2019 w woj. warmińsko-mazurskim w „Programie dla szkół” uczestniczyć będzie ponad 66,5 tys. dzieci z klas I-V z 499 szkół podstawowych w tym:
- w komponencie mlecznym 66360 dzieci z 494 szkół podstawowych,
- w komponencie owocowo-warzywnym 66322 dzieci z 478 szkół podstawowych.
Natomiast w kraju uczestniczyć będzie:
- w komponencie owocowo – warzywnym – 12 447 szkół podstawowych,
- w komponencie mlecznym – 12 736 szkół podstawowych.
Przypominam, iż szkoły podstawowe mogą brać udział w jednym z komponentów lub obydwu z nich. W II semestrze roku szkolnego 2018/2019 w każdym z komponentów w kraju uczestniczy ponad 1,8 mln dzieci z grupy docelowej programu (klasy I-V szkół podstawowych).
Program adresowany jest do dzieci uczęszczających do klas I-V szkół podstawowych, ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I-II ogólnokształcących szkół baletowych, których rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udział w programie.
Łączna liczba porcji otrzymywanych przez jedno dziecko w II semestrze tego roku szkolnego wynosi w przypadku:
• owoców i warzyw – 42,
• mleka i przetworów mlecznych – 41,
Natomiast okres udostępniania porcji wynosi 12 wybranych tygodni w semestrze, co najmniej 3 porcje owoców i warzyw oraz co najmniej 3 porcje mleka i przetworów mlecznych w tygodniu.
Udostępnianie dzieciom owoców, warzyw, mleka i przetworów mlecznych rozpocznie się od 4 lutego 2019 r. do dnia 14 czerwca 2019 r.
W skład porcji wchodzą następujące produkty:
- Produkty owocowo-warzywne
– Owoce: jabłka, gruszki, truskawki
– Warzywa: marchew, rzodkiewka, kalarepa, pomidory - Produkty mleczne
– mleko białe, jogurt naturalny, kefir naturalny, serek twarogowy
„Program dla szkół” decyzją KE zastąpił dotychczasowe programy „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole” i budżet programu na rok szkolny 2018/2019 wynosi 234,1 mln zł w tym:
- 106 mln zł z budżetu UE
- 128,1 mln zł z budżetu krajowego
—
Przygotował:
Dariusz Wasiela
Komentuj "Region: Ponad 66 tys. dzieci będzie uczestniczyć w programie zdrowej żywności dla szkół"