Olsztyn: Duże zainteresowanie seminarium na temat żywności

W piątek OT KOWR w Olsztynie zorganizował seminarium i briefing prasowy dotyczący Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa.

W seminarium wzięło udział ponad 60 osób (najwięcej w kraju) bezpośrednio zainteresowanych tematem w tym zaproszeni goście i prelegenci m.in. Marcin Domian doradca wojewody warmińsko-mazurskiego, Ryszard Piórkowski Wojewódzki Inspektor WIJHARS Olsztyn, ks. Paweł Zięba Dyr Caritas Archidiecezji Warmińskiej, Wojciech Boguta Z-ca Dyrektora BWK KOWR w Warszawie, Piotr Koprucki Bank Żywności w Olsztynie, Tadeusz Hotowczyc PKPS Olsztyn oraz przedstawiciele Kuratorium Oświaty, pracownicy MOPS, GOPS, wolontariusze i osoby zajmujące się programem z całego woj warmińsko-mazurskiego. Seminarium i briefing prowadził Dariusz Wasiela Zastępca Dyrektora OT KOWR w Olsztynie.

W Podprogramie 2017 zrealizowano dostawy w ilości ok. 69 tys. Ton artykułów spożywczych o wartości ok. 340 mln zł. W woj. warmińsko – mazurskim z Podprogramu 2017 korzystało ponad 96 tys osób. Do mieszkańców województwa trafiło 5032 tony żywności na kwotę blisko 25 mln zł. Z programu w woj. Warmińsko-mazurskim korzysta 109 na 116 gmin tj 94 %. średnia krajowa to 92%. Obecnie realizujemy Podprogram 2018.

Jedynym kryterium aby móc skorzystać z programu to kryterium dochodowości. Kwoty kryterium dochodowego wynoszą 1402 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1056 zł w przypadku osoby w rodzinie. Jest to dochód netto. W przypadku prowadzenia gospodarstwa rolnego przyjmuje się , że z 1 ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 288 zł. Ponadto do osób potrzebujących w ramach Podprogramu 2018 trafi 21 różnych produktów. Okres realizacji dystrybucji i działań towarzyszących październik 2018 – czerwiec 2019 r. Liczba osób przewidzianych do objęcia pomocą żywnościową 1 346 000. Wśród produktów w ramach Podprogramu 2018 mamy nowy mianowicie gołąbki w sosie pomidorowym, które zastąpiły gulasz wieprzowy z warzywami. Przewiduje się przekazać 66,3 tys. ton żywności. Natomiast planowanych jest ok. 8 tys. działań towarzyszących. Zestaw żywności na 1 osobę w Podprogramie wynosi ok. 49 kg.

Źródło: OT KOWR Olsztyn

Komentuj "Olsztyn: Duże zainteresowanie seminarium na temat żywności"

Skomentuj tekst

Adres e-mail nie będzie opublikowany (pozostaje do wiadomości serwisu)


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Pytania Posła Jerzego Szmita w sprawach bieżących na forum Sejmu:

Powrót na górę strony
%d bloggers like this: